Buzz

Here’s what’s going on in the world of  live-work-play. To stay updated, you may also sign up for our email newsletter.

Proposed DADU/ ADU Code changes create new possibilities for your home!

If you are thinking of constructing an attached accessory dwelling unit (ADU) or a detached accessory dwelling unit (DADU), you will find the proposed land use code changes explained in the Seattle City Council report “Removing Barriers to Backyard Cottages & Accessory Dwelling Units” useful.  By the way, DADUs are also known as backyard cottages, mother-in-law units or carriage houses.

Here are a few of the proposed changes that may increase feasibility for adding another dwelling to your property.  One is to expand the allowed DADU size so that it matches the allowed ADU size, which is 1000 square feet of gross floor area.  Another is to let backyard cottages be slightly taller and also to not count interior parking and storage as part of the allowed gross floor area.  These changes will have a big impact on your ability to convert existing structures, such as garages, to DADUs.

p1070544-copy

Another change is to allow the minimum lot size for a DADU to be slightly smaller–3200 square feet instead of 4000 square feet, which will open up this possibility for more people.  The new changes remove the additional parking space requirement.  Often adding a parking space to the property is challenging, and simply privatizes a street parking space by adding a curb cut.

We are looking forward to the next steps for implementing these code changes.  We’re tracking the legislative process and will add updates to this blog!

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , | Comments closed

DADU! Creating a Backyard Cottage class at Phinney Center October 20th 7pm Room 3

DADUs!!!! Ever wanted to learn more

about Detached and Attached Accessory Dwelling Units (DADUs)? Well, now you

can! Come to our class on Thursday, October 20th from 7-9pm at the Phinney Neighborhood Community Center Room #3 to learn about DADUs.  Please register here.

This is an expanded class on the why, what, where, which and how of creating a backyard cottage.

20160726_mrm_049_web

Plus, are your neighbors also thinking of building a DADU? Does it make sense to collaborate with your neighbors to create an economy of scale? Bring them along.

Even more–what about changes to the Seattle Land Use code? What’s happening now?

Bring your address, property dimensions and if possible your sewer card. Bring a note pad and several colors of pens.     See you there!

Posted in Uncategorized | Comments closed

Life Changes, so the House Changes

Often, residential design is about evolving a space to fit the family. Live-work-play transforms homes to fit the current needs of each family we help. Recently, we worked on three family houses, finding commonalities of space transformation: kids turning into teens, connecting to the outside and borrowing views of beyond. For the Northgate house, we added 770 square feet and a deck above an existing level, allowing each child to have their own space to grow to adulthood, plus their own game table and media space.  The added deck increases psychological and actual freedom of a space beyond, borrowing views of a nearby zen garden. It is an oasis of peace and quiet.

Media and game table with outside beyond

Media and game table with deck beyond

The West Seattle project is phase two for the family. The kids are now older and need their own space as they become teens. On the main level of the house, we transformed the flow by adding space and relocating the dining area. This new placement enhances the views, increasing the long distance perspective. We added a new adult media area, giving the kids their own hang out room below. The teen hangout and Seahawks fan cave also doubles as the music room. There is now plenty of room for them and for their friends. Extending the space further, we converted part of this level to a ping-pong area and added much needed storage room. The new low maintenance deck capitalizes on the stunning views of downtown and the Cascade mountains, extending the horizon of vistas.

20160623_lwp_211_web

Connecting the living, dining and media areas to the view.

For the Capitol Hill project, we focused on connecting the interior spaces to each other and to adjacent exterior space for a couple who recently added a child to their family.  Originally, the dining room and kitchen were not connected to the outdoors or to each other. We reconfigured the backyard space next to them by changing the awkwardly shaped and unusable garden, carving out a generous patio area with board-formed concrete walls. The garden now can function for entertaining and kids’ play. We brought views from the outside in by connecting the dining room to the outdoors through french doors and a covered area integrated with the house structure. The center of the house and the heart of the home, the kitchen, is now connected to the dining room and other spaces. New built-ins and lighting enhance this updated space. In the Pacific Northwest, it is important to enjoy the outdoors while we can and also to bring the outdoors inside through views beyond, so we can emotionally connect with it even with the weather is gray and drizzly.

20160624_lwp_317

Connecting the remodeled kitchen and dining room to the new patio.

 

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , | Comments closed